Bulgarian English French German Italian Russian Spanish

 

Филиали: София l Варна l Стара Загора 

 

Телефони: 02 4 760 760 0899 52 11 01

РЕКОНСТРУКТИВНА ПЛАСТИКА НА УРЕТРАТА

Стеснението на уретрата (пикочния канал) се нарича стриктура и се диагностицира по-често при мъже и рядко при жени. Това не е нормално анатомично състояние. 

Причинено е от нараняване или увреждане на уретрата. Дължината на стриктурата варира от по-малко от 1 см до цялата дължина на уретрата. Уретрата е тръбата, през която урината изтича от пикочния мехур. При жените тя е много къса и завършва точно над влагалището, а при мъжете преминава през цялата дължина на пениса. Различни са причините за увреждания на уретрата: нараняване по време на медицински процедури, изискващи преминаване на инструменти през уретрата, прекарани инфекции, лъчетерапия, полово-предавани инфекции като гонорея или хламидия, продължително носене на катетър. Инфекциите се възприемат за много опасни – те предизвикат възпаление на тъканите в и около уретрата и създават предпоставки за образуване на стриктура.

Най-честите оплакванията при наличие на стриктура на уретрата са: 

  • разпръскане на урина
  • силен позив за повторно уриниране бързо след приключване на предишното
  • уринарни инфекции
  • лека болка при уриниране
  • намалена сила на еякулацията.


При липса на лечение логично възникват усложнения. Заради трудността от освобождаване на урината мускулатурата на пикочния мехур се опъва и напряга, а задържаната урина създава условия за възникване на инфекции пикочния мехур, простатата и бъбреците. Това води до по-нататъшно увреждане на уретрата и тъканите под пикочния мехур.

Как се установява? Препоръчва се тест за определяне на скоростта и силата на струята на урината. След това със специален тънък телескоп се оглежда и самата уретра.

Какво е лечението? 

Уретропластика – реконструктивна операция. Тази оперативна техника дава най-добри резултати сред всички съществуващи методи. Стеснението се коригира, възстановява се нормалната анатомия в пикочния канал и се елиминират затрудненията за струята на урината.

Поставяне на стент. Препоръчва се при много възрастни пациенти или при такива, при които заради множество здравословни проблеми, не е възможно да се извърши реконструктивна операция. Стентът разширява стените на уретрата и предотвратява блокирането и задържането на потока на урината.

В МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД операциите при стриктура на уретрата се извършват в тясно сътрудничество с утвърдени чуждестранни специалисти с богат опит в реконструктивната урология. 

Ново

Заяви преглед

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok