Филиали: София Варна Стара Загора Белград

 

Телефони: 02 4 760 760 0899 52 11 01

Шокови вълни премахват мускулно-ставни болки с -10%

Шоковата вълна е звукова ударна вълна, която преминава през флуид със скорост по-бърза от тази на звука.

Опитал си всичко – от медикаменти, мехлеми и инжекции до шини, скоби и яки, но болката не отшумява? Шоково-вълновата терапия (shockwave therapy) е точно за теб. Няколко бързи неинвазивни процедури премахват ефективно хроничните болезнени ортопедични състояния. Работим с най-новата технология в областта на шоковите вълни, притежаваща смарт-фокусирана енергия. Резултатите настъпват ВЕДНАГА след първата процедура.

Шоковата вълна е звукова ударна вълна, която преминава през флуид със скорост по-бърза от тази на звука. Без при това контактът й с тялото да е болезнен. Шоково-вълновата терапия може да се използва за премахване на болка при широк спектър от мускулно-ставни заболявания – врат, рамо, лакът, коляно, глезен, пета, тазобедрена става, кръст и други. В  зоната на третиране се увеличава кръвообращението и метаболитната активност, което от своя страна ускорява оздравителните процеси в организма. Обичайно пациентите изпитват незабавно облекчаване на болката след третиране и освобождаване на движението. При анкета, проведена на 150 пациента с болки, те е трябвало да посочат степента на болката  преди и след терапията по скала от 1 до 10. Ако входното ниво средно е било 7.7, то след първата процедура средната оценка е 0.6, или 92% намаляване на болката.

 Прегледът включва: 

 • консултация с ортопед;
 • измерване на движенията;
 • инструментално измерване на болката.

Нашите услуги

АПАРАТНА ТЕРАПИЯ ПРИ СЕКСУАЛНИ НАРУШЕНИЯ

Утвърдена като първа линия в лечението на всички степени на сексуални нарушения, болест на Пейрони и простатит. В Лейзър Мед - София и Варна.

Сега въздействието е върху причината, а не върху симптомите

Сексуалната медицина изкачи ново стъпало в справянето с проблемите на мъжката потентност – апаратна импулсна терапия. Ако досега стандартът в лечението на сексуалните смущения се фокусираше около получаване на ерекция непосредствено преди и задържането й по време на половия акт, то вече с импулсната терапия се постига трайност и завършеност на резултата във времето. На практика, сега въздействието е върху причината, а не върху симптомите.

Еректилната дисфункция (ЕД) е невъзможност за достигане и задържане на ерекция за пълноценен сексуален акт. Тя има различни степени на изява – лека, средна и тежка. Независимо от степента й, няма мъж, който да приема състоянието за нормално и да не търси решение. Най-често страдащите прибягват до (само)лечение с медикаменти от аптеката или закупени през Интернет, обикновено без да се отчита здравословното състояние на мъжа. Което означава, че не се отчитат и рисковете от странични ефекти.

Апаратната импулсна терапия е качествено нов подход към проблемите с ерекцията. Потентността се възстановява с помощта на специално разработена система, която излъчва специфични импулси и третира група зони на таза и половия член. Процедурите се извършват по предварително назначена схема от специалист – те са бързи, неинвазивни и безболезнени. Броят им се определя от индивидуалното състояние на мъжа и варира между 6 и 12. Импулсите подпомагат израстването на нови кръвоносни съдове, което не беше възможно с нито един от досегашните методи на лечение. Новите съдове увеличават кръвотока в половата област и така „хранят“ тъканите и подобряват механизма на ерекцията, която е съдов феномен. 

При болест на Пейрони импулсите разбиват и намаляват образувалите се плаки, причиняващи изкривяване на половия член. След терапията намалява болковата симптоматика при ерекция и половият акт е с по-добра функционалност.

Апаратната импулсна терапията е иновативен подход и при простатит - подобреното кръвоснабдяване в тазовата област и простатната жлеза подпомага възстановителните процеси на организма и премахва отока от възпалението, чувството за дразнене, тежест и парене.

Апаратната импулсна терапията е утвърден метод за лечение на сексуални нарушения, който вече е достъпен и за българските мъже. Заложен е в препоръките на Американската и Европейска урологични асоциации като високотехнологично лечение, което стимулира кръвоснабдяването в таза и половия член и подобрява възможностите на мъжа за стабилна ерекция и пълноценен сексуален контакт. 

Прегледът включва: консултация с уролог, индекс на еректилна дисфункция (ЕД), доплерово изследване, активиращ тест.


МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД практикува най-съвременните тенденции в областта на сексуалната медицина, включващи и имплантивна хирургия на половия член с:

- пенилни импланти за лечение на еректилна дисфункция;

- фалопластика за увеличаване и удебеляване на члена;

- тъканно възстановяване при изкривяване на члена (болест на Пейрони)

 

Сертификати за отличие в имплантивната урология               

 за 2016 г.:                                                                                                                                         за 2017 г.:

                       

 

 

 

ЛАЗЕРНА ХИРУРГИЯ НА ПРОСТАТАТА

С Тулиум лазер 200 вата уголемената простата се изпарява при водещи мощност и прецизност без значение от обема й. И в 4-те ни филиала. Ново: готов резултат от ПСА преди прегледа.*

Лазерната простатна хирургия отбелязва нов възход с последната разработка на Тулиум с мощност 200 вата 

Бурното развитие на технологиите осигури на мъжете с уголемена простата още по-голям комфорт в лазерното лечение. С Тулиум 200 вата то е равнозначно на качество, бързина и безопасност. На разположение на специалистите и в четирите филиала на ЛЕЙЗЪР МЕД в България и Сърбия.

Нарушенията в уринирането са белег за увеличаването на простатата и мъжът, преминал 50-те, попада в рисковата група. Най-характерни са честите позиви, придружени с трудност и недостатъчно количество на отделената урина. В пикочния мехур се задържа остатъчна урина, която предизвиква серия от позиви, но отново с незадоволителен резултат. Обяснението за този процес е просто: заради възрастовите изменения тъканта на простатата се разраства като оказва натиск върху пикочния мехур и канал, притиска ги и променя анатомията им. По този начин страда цялата уринарна система и съответно механизмът на уринирането.

В началото се търси възможност за консервативно лечение с медикаменти. То обаче не може да спре нарастването на тъканта на простатата. При определен обем на жлезата, индивидуален за всеки мъж, настъпват сериозни нарушенията в уринирането, които могат да намерят решение само посредством операция. Задържането на урина е най-тежката фаза – то може да бъде хронично, при което остатъчната урина създава условия за образуване на камъни в пикочните пътища и мехур, или остро задържане, при което възниква необходимост от поставяне на постоянен катетър за извеждане на урината. Катетърът не може да се разглежда като решение на проблема, той „отваря вратата” на инфекции и чрез него проблемите се задълбочават. Много мъже живеят месеци и години с катетър без да знят, че могат завинаги да се разделят с него и да си върнат нормалното уриниране. 


Лазерната хирургия на простатата е възможно най-нетравматичният метод, при който по безкръвен начин се изпарява простатата и мъжът възстановява струята на урината от младостта. А Тулиум 200 вата е абсолютният връх сред съществуващите лазерни системи. 
Мощността скъсява продължителността на операцията и престоя на пациента под спинална упойка. Едновременно с това, Тулиум притежава водеща прецизност – само 0,2 мм проникване в тъканта. Това означава максимална сигурност за околните тъкани, работи се единствено и само в границите на простатата, милиметър по милиметър. Тулиум лазер е отлично решение и при камъни в пикочната система, тумор на пикочен мехур и стриктура (стеснение) на уретрата. 

{gallery}LhP{/gallery} 

За лечение с Тулиум лазер в България може да се консултирате в ЛАЗЕРНА ХИРУРГИЯ НА ПРОСТАТАТА® към медицински център ЛЕЙЗЪР МЕД в София, Варна и Стара Загора. Нов филиал - Белград (Сърбия).

Провежда се ПЪЛЕН ПРЕГЛЕД НА ПРОСТАТАТА НА ЦЕНАТА НА КОНСУЛТАЦИЯ включва: консултация с уролог, измерване на обема, измерване на остатъчна урина, туморен маркер ПСА.

*За първи път пациентът влиза при специалиста с готов резултат от туморния маркер ПСА, направен непосредствено преди прегледа. Важи за Лейзър Мед - София.

 

ЛАПАРОСКОПСКА БЕЗКРЪВНА ХИРУРГИЯ

При карцином на простатата и бъбречни заболявания лапароскопската хирургия осигурява безкръвност и надеждност в резултата. Предимствата й са безспорни. 

В развитите страни лапароскопията регистрира постоянно растящ интерес както с хирургична цел, така и с диагностична. Тя е приложима в различни хирургични специалности като в урологията намери много сериозно приложение. Ограниченията в масовото й извършване се дължат най-вече на недостатъчия брой обучени специалисти заради високата технологичност на процедурите и на скъпоструващата техника, която не всяко медицинско заведение може да си позволи.

Лапароскопия в урологията - какво позволява да се третира? 

Почти всички хирургични операции като основно се наложи при рак на простатата и бъбречна хирургия, включваща операция на бъбреци, премахване на кисти и камъни в бъбреците, лечение на доброкачествени заболявания на бъбреците и др. При рак на простатата, в сравнение с класическата отворена операция, лапароскопската операция постига максимално добри резултати. Тя притежава изключителни предимства пред традиционната хирургия по отношение на загуба на кръв, скорост на преливане и следоперативна болка. Болничният престой е кратък - средно 2 до 3 дни. Времето за възстановяване на нормалната ежедневната дейност е съществено съкратено - 30 дни срещу 45 при отворената операция.

Как се извършва лапароскопия? 

Характерното за лапароскопията е липсата на класически широк разрез на коремната стена.

Правят се 4-5 малки разреза с размери от 1 до 2 cм всеки. 

През единия в коремната кухина прониква специална камера, свързана с монитор.

Огромният напредък във видео и цифровите технологии доведе до развитието на лапароскопските процедури.

Изображението на монитора може да се увеличава, разширява, детайлизира, което дава възможност на хирурга да визуализира подробно зоната, в която работи.

През останалите 3-4 равни разрези се въвеждат специални инструменти, които позволяват работа без да се отваря коремната кухина.

И така, да изведем основните предимства на лапароскопската хирургия пред класическата операция:

 • намалена следоперативна болка – засегнатите кожа и тъкани са с малка площ, съответно и нервните рецептори, свързани с усещането за болка, са по-малко 
 • по-кратък и безболезнен болничен престой, по-бързо възстановяване, по-малка необходимост от болкоуспокояващи 
 • значително намален риск от следоперативните усложнения, включително и от кожни инфекции заради липсата на разрези 
 • по-малка загуба на кръв, по-малък риск от кръвопреливане 
 • по-голяма точност при изпълнението на операцията заради наличието на видеонаблюдение.

{gallery}laparoskopy{/gallery}


В МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД лапароскопските операции на простата и бъбреци се извършват от утвърдени чуждестранни специалисти със степен на международна експертност.

 

 

Посетете специализирания ни сайт по темата:

 

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТАЗОВО ДЪНО

Модерните методи за лечение на неволното изпускане на урина са и в България – поставяне на слинг или меш. Гарантирано траен резултат с висококачествени биосъвместими материали.

ТАЗОВОТО ДЪНО е група от мускули в областта на таза, чиято функция е да поддържат органите там, а именно: пикочен мехур, пикочен канал, матка и ректум (областта в края на дебелото черво). Различни травми и наранявания, както и усложнения след вагинално раждане или след операции могат да създадат условия за загуба на контрол върху мускулатурата и съответно да настъпят нарушения във функциите на тазовото дъно. 

Как да разпознаем нарушената функция в тазовото дъно? Оплакванията най-често са сведени до често уриниране; болезнено уриниране; болка в долната част на гърба, в тазовата област, гениталиите или ректума; болка при полов акт. Най-неприятно е неволното изпускане на урина. 

Неволното изпускане на урина, макар и по-често да измъчва жените, не е рядкост и за мъжете. Специалистите наричат това състояние инконтиненция. Тя може да бъде постоянна или след определена физическа активност като кашляне, кихане, смях, ставане от стол, качване по стълби, тичане, подскачане, промяна в положението на тялото. И в двата случая причината е промяна в анатомията в тазовото дъно, която с помощта на съвременни методи може да бъде възстановена. Бързо, минималноинвазивно и с гарантиран резултат. 

Чувството за невъзможност да се задържи изтичащата урина е силно смущаващо за страдащите. То се подсилва и от усещането за собствена нечистоплътност, страх от по-бизък контакт с околните, включително и от сексуални отношения. Често личностната реакция е самоизолация и редуциране на социални контакти. Защо? Страдащите приемат проблема си като нерешим и вместо да се консултират със специалист в областта за възможностите за справяне с него, напротив – търсят начини да приспособяват ежедневието си към него. Прибягват към билки, хомеопатия, ползват тоалетна хартия и дамски превръзки за попиване на изпуснатата урина. Но тези средства не са в състояние да помогнат, още по-малко - трайно. Неудобството и нежеланието да се говори за проблема го задълбочават. Страдащите възприемат състоянието си като срамно и неподлежащо на обсъждане, дори с лекар. А то е често срещано и съвременната медицината влага много усилия в разработването на нетравматични методи за лечението му.


В начален етап могат да помогнат ниски дози медикаментозен мускулен релаксант или определени техники за релаксация като топли вани, йога и упражнения. 
При по-сложните случаи се препоръчва хирургично лечение. Днес минималноинвазивната медицина има безопасен и бърз начин да реши проблема. В зависимост от вида на нарушението се определя и методът – поставяне на слинг или меш. 

{gallery}VTD1{/gallery}

Слинг-операциите са приложими и при жени, и при мъже със стрес-инконтинеция, или изместване на уретрата (пикочния канал). Слингът представлява фина лента, която възстановява нормалното анатомично положение на уретрата. 

Меш-операциите са решение за жени с пролапс, или смъкване на тазовите органи (влагалище и матка). Мешът представлява фина мрежа, с която смъкнатите органи се връщат в нормалото си положение. 

{gallery}VTD2{/gallery}

Какво да очаквате от интервенцията? Протича под щадяща спинална упойка. Разрезите са малки и заздравяват бързо. Болничният престой е една нощ. Необходимо е да се въздържате от полови контакти, вдигане на тежести и физически натоварвания за период от 6 до 8 седмици, за да позволите на тялото си да приеме напълно имплантирания материал. 

За лечение на неволно изпускане на урина може да се консултирате в центъра за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТАЗОВО ДЪНО към медицински център ЛЕЙЗЪР МЕД в София и Варна. Прегледът включва: консултация с уролог, ултразвуково изследване на долните уринарни пътища, измерване на остатъчна урина и изследване на урина 10 показателя.

ЛАЗЕРНО ВАГИНАЛНО ПОДМЛАДЯВАНЕ LVR®

В повече от 20 страни за жените с вагинална релаксация и неестетичен вид на вулварните структури има отлично решение - LVR® и DLV®. България също е сред тях.

Лазерно вагинално подмладяване (LVR®) и дизайнерска лазерна вагинопластика (DLV®) ще подобрят усещанията в сексуалния ви живот. 

След раждане много жени усещат отпускане на вагиналните мускули или т. нар. вагинална релаксация. Вътрешните и външни диаметри на вагината са увеличени. Мускулите на перинеума са слаби и с много слаба подкрепа. При тези обстоятелства вагината вече не е в оптимално физиологично състояние. Това влошава значително сексуалните усещания и намалява удоволствието. За някои от тези жени упражненията на Кегел помагат за стягането на мускулатурата в областта на влагалището. За по-голяма група от жените обаче те са неефективни. И тук се намесва LVR®, с който пълноценно се възстановяват тазовото дъно и влагалищния тонус в състоянието, в което са били преди бременността, а също и се намаляват вътрешните и външните вагинални диаметри. Вагината се стяга, което дава възможност за по-интензивни фрикции при полов акт и значително увеличаване на сексуалното удоволствие както за жената, така и за мъжа.

Лазерно вагинално подмладяване (LVR®) е 1-часова хирургична процедура, предназначена за възстановяване на тазовото дъно и влагалищния тонус с цел подобряване на сексуалното удоволствие при жените.

LVR® е модификация на гинекологична хирургична процедура, използвана за лечение на стрес-инконтиненция на урината (неволно изпускане на урина при ставане, кихане, кашляне или смях). Предимството е в прилагане на осъвременен метод, съчетан с използване на лазерна техника, което осигурява прецизност, контролирана точност и безкръвност.

LVR® ефективно:

 • ще подобри вагинално-мускулния тонус, сила и контрол;
 • ще намали вътрешните и външните вагинални диаметри от времето преди бременността;
 • ще изгради перинеалното тяло;
 • ще подобри сексуалните усещания.

 

Дизайнерска лазерна вагинопластика (DLV®) е бърза хирургическа процедура с естетическа стойност. Тя има за цел да подобри вида на вулварните структури, малките срамни устни, големите срамни устни, перинеума.

Основните техники, които се прилагат, са: 

 • Лазерна редукционна лабиопластиказа намаляване на размера и промяна на формата на малките срамни устни и/или за намаляване на размера и стягане на големите срамни устни;
 • Лазерно подмладяване на перинеума (зоната между вагината и ануса).


Процедурите се извършват от д-р Илия Калчев – единственият сертифициран специалист за България от Laser Vaginal Institute of America®. Сертификатът се издава от д-р Дейвид Матлок – създател на LVR® и DLV® и директор на Laser Vaginal Institute of America® - http://lvria.org/
 

{gallery}LVR{/gallery} 

РЕКОНСТРУКТИВНА ПЛАСТИКА НА УРЕТРАТА

Стеснението на уретрата (пикочния канал) се нарича стриктура и се диагностицира по-често при мъже и рядко при жени. Това не е нормално анатомично състояние. 

Причинено е от нараняване или увреждане на уретрата. Дължината на стриктурата варира от по-малко от 1 см до цялата дължина на уретрата. Уретрата е тръбата, през която урината изтича от пикочния мехур. При жените тя е много къса и завършва точно над влагалището, а при мъжете преминава през цялата дължина на пениса. Различни са причините за увреждания на уретрата: нараняване по време на медицински процедури, изискващи преминаване на инструменти през уретрата, прекарани инфекции, лъчетерапия, полово-предавани инфекции като гонорея или хламидия, продължително носене на катетър. Инфекциите се възприемат за много опасни – те предизвикат възпаление на тъканите в и около уретрата и създават предпоставки за образуване на стриктура.

Най-честите оплакванията при наличие на стриктура на уретрата са: 

 • разпръскане на урина
 • силен позив за повторно уриниране бързо след приключване на предишното
 • уринарни инфекции
 • лека болка при уриниране
 • намалена сила на еякулацията.


При липса на лечение логично възникват усложнения. Заради трудността от освобождаване на урината мускулатурата на пикочния мехур се опъва и напряга, а задържаната урина създава условия за възникване на инфекции пикочния мехур, простатата и бъбреците. Това води до по-нататъшно увреждане на уретрата и тъканите под пикочния мехур.

Как се установява? Препоръчва се тест за определяне на скоростта и силата на струята на урината. След това със специален тънък телескоп се оглежда и самата уретра.

Какво е лечението? 

Уретропластика – реконструктивна операция. Тази оперативна техника дава най-добри резултати сред всички съществуващи методи. Стеснението се коригира, възстановява се нормалната анатомия в пикочния канал и се елиминират затрудненията за струята на урината.

Поставяне на стент. Препоръчва се при много възрастни пациенти или при такива, при които заради множество здравословни проблеми, не е възможно да се извърши реконструктивна операция. Стентът разширява стените на уретрата и предотвратява блокирането и задържането на потока на урината.

В МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД операциите при стриктура на уретрата се извършват в тясно сътрудничество с утвърдени чуждестранни специалисти с богат опит в реконструктивната урология. 

ЛАЗЕРНА ЛИТОТРИПСИЯ НА КАМЪНИ

2 лазерни системи за разбиване на камъни в МЦ Лейзър Мед – Тулиум с мощност 200 вата и последен модел Холмиум с мощност 30 вата. Бързо, безкръвно и прецизно.

Уринарни нарушения, увеличена простата или повтарящи се инфекции на пикочните пътища създават условия за образуване на камъни. 
Свързано е с невъзможността на пикочния мехур да се изпразни напълно и съответно продължителният застой на урината. Там отпадните продукти образуват кристали, които нарастват и се превръщат в камъни.

Камъни могат да се образуват във всяка част на уринарния тракт – бъбреци, пикочен мехур или уретра. 
Камъните в пикочния мехур и уретра са най-често срещаните. Те могат да съществуват без никакви симптоми. Когато се появят, оплакванията включват коремна болка, болка при уриниране или кръв в урината. По-малките камъни в пикочния мехур често сами се отделят от тялото. По-големите обаче се нуждаят от лекарска намеса. Необработените камъни в пикочния мехур, в крайна сметка може да провокират инфекции и усложнения.

Към премахване на камъни в уринарния тракт се пристъпва, когато камъкът:

 • причинява постоянна болка;
 • създава усложнения като запушване, инфекция и кървене;
 • няма възможност да излезе самостоятелно и е с тенденция към увеличаване на размера. 


Разбиването на камъни с лазер към днешна дата дава най-добри резултати. Процедурата е с краткотрайна продължителност и без странични ефекти, а камъните незабавно се изваждат навън. Лазерната енергия се подава точно върху камъка без риск да увреди околните тъкани. Лазерната литотрипсия е минимално инвазивна, безопасна и протича под директна визуализация на специален монитор. 

Как протича интервенцията с Тулиум лазер?
Използва се лазерно влакно, което осигурява безкръвност на проникването в пикочния канал и от там – пълен достъп чак до пикочния мехур. При досег с камък се подава дозирана топлинна лазерна енергия, която го разбива на по-малки камъчета. Разбитите камъчета се извеждат механично или по естествен път – с урината. Тулиум лазер е отлично решение за разбиване на камъни в пикочен мехур и канал (уретра). Отстраняват се различни по вид и размер камъни, вкл. и твърде големи.  

Как протича интервенцията с Холмиум лазер?
Лазерната система е специално разработена за камъни във всички отдели на уринарния тракт. Използва мощна пулсова енергия (с 50% по-силна от предходния модел Холмиум), насочена директно върху камъка. С 2-те нови фукнции – „твърди камъни“ (hard stones) и „разпрашаване” (dusting effect), камъкът, независимо от здравината му, се разбива на по-малки части, които се обработват до степен на фини прахови частици и се изсмукват през уретрата. 

{gallery}kamuni{/gallery}