Филиали: София Варна Стара Загора Белград

 

Телефони: 02 4 760 760 0899 52 11 01

ЛАЗЕРНА ЛИТОТРИПСИЯ НА КАМЪНИ

2 лазерни системи за разбиване на камъни в МЦ Лейзър Мед – Тулиум с мощност 200 вата и последен модел Холмиум с мощност 30 вата. Бързо, безкръвно и прецизно.

Уринарни нарушения, увеличена простата или повтарящи се инфекции на пикочните пътища създават условия за образуване на камъни. 
Свързано е с невъзможността на пикочния мехур да се изпразни напълно и съответно продължителният застой на урината. Там отпадните продукти образуват кристали, които нарастват и се превръщат в камъни.

Камъни могат да се образуват във всяка част на уринарния тракт – бъбреци, пикочен мехур или уретра. 
Камъните в пикочния мехур и уретра са най-често срещаните. Те могат да съществуват без никакви симптоми. Когато се появят, оплакванията включват коремна болка, болка при уриниране или кръв в урината. По-малките камъни в пикочния мехур често сами се отделят от тялото. По-големите обаче се нуждаят от лекарска намеса. Необработените камъни в пикочния мехур, в крайна сметка може да провокират инфекции и усложнения.

Към премахване на камъни в уринарния тракт се пристъпва, когато камъкът:

  • причинява постоянна болка;
  • създава усложнения като запушване, инфекция и кървене;
  • няма възможност да излезе самостоятелно и е с тенденция към увеличаване на размера. 


Разбиването на камъни с лазер към днешна дата дава най-добри резултати. Процедурата е с краткотрайна продължителност и без странични ефекти, а камъните незабавно се изваждат навън. Лазерната енергия се подава точно върху камъка без риск да увреди околните тъкани. Лазерната литотрипсия е минимално инвазивна, безопасна и протича под директна визуализация на специален монитор. 

Как протича интервенцията с Тулиум лазер?
Използва се лазерно влакно, което осигурява безкръвност на проникването в пикочния канал и от там – пълен достъп чак до пикочния мехур. При досег с камък се подава дозирана топлинна лазерна енергия, която го разбива на по-малки камъчета. Разбитите камъчета се извеждат механично или по естествен път – с урината. Тулиум лазер е отлично решение за разбиване на камъни в пикочен мехур и канал (уретра). Отстраняват се различни по вид и размер камъни, вкл. и твърде големи.  

Как протича интервенцията с Холмиум лазер?
Лазерната система е специално разработена за камъни във всички отдели на уринарния тракт. Използва мощна пулсова енергия (с 50% по-силна от предходния модел Холмиум), насочена директно върху камъка. С 2-те нови фукнции – „твърди камъни“ (hard stones) и „разпрашаване” (dusting effect), камъкът, независимо от здравината му, се разбива на по-малки части, които се обработват до степен на фини прахови частици и се изсмукват през уретрата. 

НОВО в ЛЕЙЗЪР МЕД: ЛАЗЕРНО РАЗБИВАНЕ ПРИ БЪБРЕЧНО-КАМЕННА БОЛЕСТ 

Процедурата се извършва със специализирана лазерна система Холмиум.

 Протича без разрези - през естествените пикочни пътища.
 Камъните се раздробяват на песъчинки, а фрагментите, за разлика от метода с външното разбиване, се елиминират още по време на процедурата.
 Работи се със съвременен гъвкав инструментариум и видеосистема, чието приложение има и допълнителна диагностична стойност върху целия отдел.
 При комбинация от камъни в пикочния мехур и увеличена простата, проблемът може да бъде решен с еднократна интервенция.

Процедурата се извършва и при мъже, и при жени. Особено подходящ метод при пациенти с дългогодишна бъбречно-каменна болест.

Ново

Уведомяваме ви, че сайтът използва "бисквитки", необходими за подобряване на функционалността му.
Политика на поверителност Приемам