Филиали: София Варна Стара Загора Белград

 

Телефони: 02 4 760 760 0899 52 11 01

РЕКОНСТРУКТИВНА ПЛАСТИКА НА УРЕТРАТА

Стеснението на уретрата (пикочния канал) се нарича стриктура и се диагностицира по-често при мъже и рядко при жени. Това не е нормално анатомично състояние. 

Причинено е от нараняване или увреждане на уретрата. Дължината на стриктурата варира от по-малко от 1 см до цялата дължина на уретрата. Уретрата е тръбата, през която урината изтича от пикочния мехур. При жените тя е много къса и завършва точно над влагалището, а при мъжете преминава през цялата дължина на пениса. Различни са причините за увреждания на уретрата: нараняване по време на медицински процедури, изискващи преминаване на инструменти през уретрата, прекарани инфекции, лъчетерапия, полово-предавани инфекции като гонорея или хламидия, продължително носене на катетър. Инфекциите се възприемат за много опасни – те предизвикат възпаление на тъканите в и около уретрата и създават предпоставки за образуване на стриктура.

Най-честите оплакванията при наличие на стриктура на уретрата са: 

  • разпръскане на урина
  • силен позив за повторно уриниране бързо след приключване на предишното
  • уринарни инфекции
  • лека болка при уриниране
  • намалена сила на еякулацията.


При липса на лечение логично възникват усложнения. Заради трудността от освобождаване на урината мускулатурата на пикочния мехур се опъва и напряга, а задържаната урина създава условия за възникване на инфекции пикочния мехур, простатата и бъбреците. Това води до по-нататъшно увреждане на уретрата и тъканите под пикочния мехур.

Как се установява? Препоръчва се тест за определяне на скоростта и силата на струята на урината. След това със специален тънък телескоп се оглежда и самата уретра.

Какво е лечението? 

Уретропластика – реконструктивна операция. Тази оперативна техника дава най-добри резултати сред всички съществуващи методи. Стеснението се коригира, възстановява се нормалната анатомия в пикочния канал и се елиминират затрудненията за струята на урината.

Поставяне на стент. Препоръчва се при много възрастни пациенти или при такива, при които заради множество здравословни проблеми, не е възможно да се извърши реконструктивна операция. Стентът разширява стените на уретрата и предотвратява блокирането и задържането на потока на урината.

В МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД операциите при стриктура на уретрата се извършват в тясно сътрудничество с утвърдени чуждестранни специалисти с богат опит в реконструктивната урология. 

Ново

Уведомяваме ви, че сайтът използва "бисквитки", необходими за подобряване на функционалността му.
Политика на поверителност Приемам