Филиали: София Варна Стара Загора Белград

 

Телефони: 02 4 760 760 0899 52 11 01

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТАЗОВО ДЪНО

Модерните методи за лечение на неволното изпускане на урина са и в България – поставяне на слинг или меш. Гарантирано траен резултат с висококачествени биосъвместими материали.

ТАЗОВОТО ДЪНО е група от мускули в областта на таза, чиято функция е да поддържат органите там, а именно: пикочен мехур, пикочен канал, матка и ректум (областта в края на дебелото черво). Различни травми и наранявания, както и усложнения след вагинално раждане или след операции могат да създадат условия за загуба на контрол върху мускулатурата и съответно да настъпят нарушения във функциите на тазовото дъно. 

Как да разпознаем нарушената функция в тазовото дъно? Оплакванията най-често са сведени до често уриниране; болезнено уриниране; болка в долната част на гърба, в тазовата област, гениталиите или ректума; болка при полов акт. Най-неприятно е неволното изпускане на урина. 

Неволното изпускане на урина, макар и по-често да измъчва жените, не е рядкост и за мъжете. Специалистите наричат това състояние инконтиненция. Тя може да бъде постоянна или след определена физическа активност като кашляне, кихане, смях, ставане от стол, качване по стълби, тичане, подскачане, промяна в положението на тялото. И в двата случая причината е промяна в анатомията в тазовото дъно, която с помощта на съвременни методи може да бъде възстановена. Бързо, минималноинвазивно и с гарантиран резултат. 

Чувството за невъзможност да се задържи изтичащата урина е силно смущаващо за страдащите. То се подсилва и от усещането за собствена нечистоплътност, страх от по-бизък контакт с околните, включително и от сексуални отношения. Често личностната реакция е самоизолация и редуциране на социални контакти. Защо? Страдащите приемат проблема си като нерешим и вместо да се консултират със специалист в областта за възможностите за справяне с него, напротив – търсят начини да приспособяват ежедневието си към него. Прибягват към билки, хомеопатия, ползват тоалетна хартия и дамски превръзки за попиване на изпуснатата урина. Но тези средства не са в състояние да помогнат, още по-малко - трайно. Неудобството и нежеланието да се говори за проблема го задълбочават. Страдащите възприемат състоянието си като срамно и неподлежащо на обсъждане, дори с лекар. А то е често срещано и съвременната медицината влага много усилия в разработването на нетравматични методи за лечението му.


В начален етап могат да помогнат ниски дози медикаментозен мускулен релаксант или определени техники за релаксация като топли вани, йога и упражнения. 
При по-сложните случаи се препоръчва хирургично лечение. Днес минималноинвазивната медицина има безопасен и бърз начин да реши проблема. В зависимост от вида на нарушението се определя и методът – поставяне на слинг или меш. 

Слинг-операциите са приложими и при жени, и при мъже със стрес-инконтинеция, или изместване на уретрата (пикочния канал). Слингът представлява фина лента, която възстановява нормалното анатомично положение на уретрата. 

Меш-операциите са решение за жени с пролапс, или смъкване на тазовите органи (влагалище и матка). Мешът представлява фина мрежа, с която смъкнатите органи се връщат в нормалото си положение. 

Какво да очаквате от интервенцията? Протича под щадяща спинална упойка. Разрезите са малки и заздравяват бързо. Болничният престой е една нощ. Необходимо е да се въздържате от полови контакти, вдигане на тежести и физически натоварвания за период от 6 до 8 седмици, за да позволите на тялото си да приеме напълно имплантирания материал. 

За лечение на неволно изпускане на урина може да се консултирате в центъра за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТАЗОВО ДЪНО към медицински център ЛЕЙЗЪР МЕД в София и Варна. Прегледът включва: консултация с уролог, ултразвуково изследване на долните уринарни пътища, измерване на остатъчна урина и изследване на урина 10 показателя.

Интервю с д-р Илия Калчев от МЦ Лейзър Мед за инконтиненцията при жени и мъже и миниинвазивната хирургия като метод за лечение.

Ново

Уведомяваме ви, че сайтът използва "бисквитки", необходими за подобряване на функционалността му.
Политика на поверителност Приемам